8 / 12

Mexiko - Calandria Acháty

Moje první pokusy najít v Mexiku acháty vlastním sběrem, byly asi tak úspěšné, jako kdyby kluk z Mexika přijel např. k nám do Doubravice do lomu s knížkou od Josefa Markse a chtěl by za den hned najít ty úžasné Doubravické sardonyxy co tu máme:-), to je samozřejmě nemožné a na lokalitách v Mexiku, hlavně vzhledem ke vzdálenostem, počasí a krajině ještě o hodně těžší.

Byl jsem v Mexiku desetkrát pracovně, ale pokaždé se snažím aspoň část cesty spojit se sběrem achátů. Po oblasti Monterrey, Saltillo, Leon a Guanajuato - kde se mi podařilo objevit několik lokalit na ametysty, acháty a opály se v posledních návštěvách soustředím na oblast - Chihuahua, kterým prochází hlavní mexické pohoří Sierra Madre Occidental.

V Chihuahua je cca 53 lokalit achátů, na kterých se náchází sbírkové kameny. Z těchto 53 lokalit patří asi tak 20 lokalit mezi ty nejlepší. Z nich nejznámější jsou Laguna Ojo, Crazy Lace, Aqua Nueva, Coyamito apod. Kameny, které se zde nacházejí se někdy více či méně, typově i barevně překrývají. Lokalita na kterou se soustředím, je jednou z těchto 20 top lokalit Mexika, je to Calandria.

Tato lokalita se nálézá ve státu Chihuahua, v oblasti města Chihuahua city, v okolí menšího města Matachí. Místní krajina je kopcovitá a terén velmi těžký. Teplota je zde většinou nad 30°C, avšak při návštěvě v únoru roku 2021 byl v Matachí sníh a -6°C. Chladné počasí tu nevydrží dlouho, ale v poslední době se v zimních měsících objevuje stále častěji.

Snažit se v této zemi o vlastní sběr je naprosto něco jiného než nakoupit Mexické acháty na internetu, mezinárodních burzách apod, jelikož z Mexika se minerály vyvážet nesmí a to striktně. Ve větším množství je to prakticky nemožné. Jako dárek z trhu je v kufru možná do ČR dostanete ale i tak riskujete, že vám je celníci na třech leteckých přestupech mohou vyhodit. Bohužel hlavním nebezpečím v Mexiku nejsou jen vedro, chřestýši a škorpioni. Celá oblast v Chihuahua city a okolí hlavní silnice č. 45 směrem na velký hraniční přechod do USA, Juaréz (MX) - El Paso (USA) je jednou z nejvíce rizikových částí Mexika a to díky hlavní drogové cestě kartelů narcos, ke které se v poslední době ještě silně připojila i migrační krize. Čím déle do Mexika jezdím, tím větší respekt z této oblasti mám.

Název Calandria pochází z jednoho starého Mexického příběhu o zpěvačce jménem Anatia, která zpívala tak krásně jako mexický pták Calandria. Když zemřela našli se při kopání jejího hrobu krásné acháty a odtud jim dali jméno Calandria.

Calandria acháty patří mezi skupinu tří lokalit achátů, které jsou si podobné, jsou to Calandria, Casas Grandas a Parcelas acháty. Calandria jsou barevnější a zajímavější než-li Casas a Parcelas, mají hodně hezkých variací, ale většina pecek cca 95% je křemen v běžné krystalické formě, pak zcela čisté chalcedony, nebo chalcedony s velmi bledou skoro nečitelnou achátovou kresbou. Jen cca 5% nalezených kamenů jsou kvalitní sbírkové kameny. Calandria mají bohužel často velký počet prasklin, hlavně ve větších velikostech se čistých kamenů najde velmi málo. Kameny jsou zde většinou žluté, bílé, modré, růžové, černobílé a zřídka i fialové. Calandria acháty mají několik naprosto unikátních typů; dokonalé hluboké paralax efekty (naprosto úžasné kresby v čistém chalcedonu), Purple Passion (jedny z nejfialovějších achátů na světě a to v kombinacích s růžovou a modrobílou, často s krystaly křemene, ametystu a záhnědy) a Fuzzy agates (vločky, sníh - tisíce kruhů a kuliček v chalcedonu jsou jakoby vykresleny sněhovým štětcem který vytváří úžasné detaily) pro mě nejzajímavější efekt.